SCC Omega Team

ДЛОШ – Сандански – 12-13.06.21г

На 12-13 юни се проведе Държавен личен и отборен шампионат по колоездене за категория юноши младша и девойки старша възраст в гр. Сандански. Отборът на КСК Омега Тийм замина с шестима състезатели – Никола Младенов, Марио Величков , Ясен Цонев , Калоян Йончев, Ивана Тонкова и Таня Александрова.

Очакванията за класирането на състезателите беше в отборния шампионат да влязат в тройката, а в личните класирания да има човек в шестицата, което е добър резултат за отбора, който е първа година в тази възрастова категория. При девойките, в лицето на Ивана Тонкова, очакванията бяха да влезе в десетката при юноши младша възраст, защото тя няма конкуренция в България в нейната възрастова група. До края на сезона надеждите към нея са отново да се класира на трето-четвърто място при юношите младша възраст. Таня Александрова имаше здравословни проблеми, непосредствено преди Шампионата и и не беше ясно дали ще стартира.

Профилът на състезанието беше класически. През първият състезателен ден се проведе дисциплината Индивидуално по часовник, което беше с обща дължина 12км, а през втория – общ старт с дължина 70 км на трасето.

Никола Младенов

В първия състезателен ден резултатите, които показаха състезателите на КСК Омега Тийм , не оправдаха поставените към тях очаквания. Ивана Тонкова даде приличен резултат, но той не беше такъв, какъвто трябваше да бъде и тя се класира на 14-то място сред юношите. Никола Младенов се класира далеч от шестицата, като също не успя да направи карането, на което е способен. При разбор от първия състезателен ден, за общия старт бяха поставени нови задачи към състезателите, за да могат да компенсират загубите от часовника и да си върнат шансовете за медали от отборния шампионат. Колоездачите на КСК Омега Тийм изпълниха всичко, което им беше поставено като задачи – държаха преките си конкуренти изкъсо, възползваха се от всяка възможност да атакуват и да вземат преднина. По този начин компенсираха малко над 2 минути от отбора на Бургас и минута и 25 секунди от отбора на Лястовица. Класираха се на трето място в отборния шампионат, като не им достигнаха едва 5 секунди за среброто. Всеки един от състезателите се вложи на 100% в общия старт и резултатите не закъсняха. Ивана Тонкова прояви добър кураж и спортен хъс, като показа своя максимум. Трасето беше изключително сложно и технично, на моменти опасно, а скоростта висока. За жалост, в последната обиколка тя изостана от групата и не успя да направи нужното й застигане. Въпреки това тя финишира с втората малка група, непосредствено след колоездачите от челото на състезанието. Таня Александрова се класира на второ място и взе среброто при девойки старша възраст, като определено неразположението, което имаше дни преди Шампионата, си пролича.

Всички отбори и състезатели бяха много добре подготвени и се бориха за добро класиране. Вижда се, че нивото на българското колоездене започва да се покачва все повече. Забелязват се все по-мотивирани състезатели. Липсва примиряването, което преди години наблюдавахме, когато имаше ясно изявени победители и никой не се бореше да ги достигне.  Шампионите на Републиканското първенство – отборът на на Цар Симеон Пловдив, които бяха и най-многобройни, показаха наистина високо ниво. Изключително добре подготвени състезатели, имаха много добро отборно взаимодействие помежду си и показаха добри знания в тактическо отношение. Опитаха се да контролират състезанието и бяха непрекъснато в челото. Много се вложиха, за да може техният състезател да спечели и усилията им се увенчаха с успех. Заслужена победа. „Всички трябва да се радваме на отбор, който показва такива знания, много работа от страна на треньора и на по-големите състезатели от този отбор, защото това се учи с години. Момчетата го направиха като професионални състезатели.” – каза в интервю треньорът на КСК Омега Тийм , Добри Деспотов.

Ивана Тонкова

Няколко думи и за организацията на състезанието. Като град домакин, който не развива шосейното колоездене на този етап, ентусиазмът и желанието на организаторите да бъде всичко наред беше похвално. Личеше си, че много са се постарали. Не бяха допуснати никакви грешки по трасето, което беше добре обезопасено. В състезанието бяха включени много доброволци – маршали, които вършеха работата си адекватно. Едно от нещата, които направиха изключително добро впечатление у всички, бе решението на организаторите състезанието да се проведе вътре в града през първия ден и старт-финала през втория, да бъде отново там, дори в самия му центъра, на пешеходната алея. От години не бяхме наблюдавали такава организация, а това само по себе си помага за развитието на спорта, тъй като има многобройна публика и интересът към спорта се покачва. Обикновено състезанията се провеждат на междуградски и междуселски пътища с цел по-лесна организация. Тук си бяха направили труда да блокират целия град, с всички неудобства за градската управа и полицията, което е похвално.

Общ старт

Съдийската колегия отново беше на високо ниво. Трасето на часовника не позволяваше той да се проведе в класически вид, тъй като състезателите бяха много. За да се избегнат грешки, колоездачите бяха стартираха в няколко групи по 15 човека, като всеки един от тях тръгваше на всяка кръгла минута. Съдиите бяха направили най-доброто, което можеше да се измисли. За общия старт наблюдавахме достатъчно съдийски автомобили, като на международно състезание, което също им позволи да не бъдат допуснати грешки. Осигурени бяха и пилоти с мотори (мотосъдии), които да могат да обхванат целия периметър на състезанието.