SCC Omega Team

Купа Чирпан

На 09 май 2021г се проведе състезание по колоездене в гр. Чирпан, на което беше дадена възможност да се състезават колоездачи от всички възрастови категории. Мероприятието бе организирано от КК „Верея” и Община Чирпан, благодарение на които денят се превърна в празник на колоезденето.

Трасето беше много добре подготвено – почистено и без неравности по него. Въпреки възникването на дребни проблеми, съдийският състав свърши своята работа адекватно и качествено. Дечицата и по-големите състезатели останаха с изключително положителни емоции от състезанието. Бяха подготвени освен почетните награди, така и много малки подаръци.

С началото на събитието, беше даден стартът при момичета и момчета младша възраст, където изключително биткаджийки характер показа в своя дебют състезателката на КСК Омега Тийм – Емилия Чупетловка. Без стартова треска и нито миг колебание, тя направи страхотно състезание и се класира на второ място. Другата състезателка на клуба – Виктория Андреева, се класира на трето място, като през цялото трасе не допусна прекалено голямо откъсване от своите конкуренти.

При състезателите от категория момчета младша възраст на първо място отново финишира Калин Ангелов, състезател на КСК Омега Тийм. Въпреки че не направи атака от самото начало и не се отдели от групата, през цялото състезание той хладнокръвно караше в основната групата. На финалната обиколка можеше да наблюдаваме едно красиво и мощно откъсване от негова страна. Останалите участници нямаха нужната им експлозивност, за да успеят да го прихванат и така Калин финишира с огромно предимство пред тях. Качеството на състезателя от Омега Тийм беше на много високо ниво. Финиширайки, Калин вече беше влязъл в застигащата група, което се оказа проблем при отчитане на финалните места, както и при класиралия се на второ място бургаски възпитаник – Мишченко. За жалост, допуснатата грешка беше забелязана чак по време на награждаването, когато се наложи класиранията да бъдат поправени и медалите да бъдат раздавани отново.

Другите състезатели на КСК Омега Тийм, които се състезаваха в тази възрастова група, имаха за задача на това състезание да направят една истински качествена тренировка и да работят върху част от своите грешки в предишни състезания. Деян Якимов, Деян Владимиров, Павел Каназирев, Ники Дафов, всички те изпълниха поставените от треньора задачи, с което натрупаха много полезен опит за в бъдеще.

Следващият старт беше смесен. Участваха няколко категории, което определено не беше добър вариант. Едновременно стартираха състезатели от момчета и момичета старша възраст и девойки младша и старша възраст. Нивото, а и стила на каране между категориите, се различаваха драстично. При толкова технично шосе, при което скоростта е от значение точно толкова, колкото и чувството за самосъхранение в опасните участъци, осезаемата разлика при девойките и момчетата оказа своето влияние. Групите се смесиха прекалено много, момчетата развиваха висока скорост дори в рисковите зони на трасето, застиганията бяха прекалено много и объркващи. Наблюдаваха се разкъсвания в групата – разтеглена и разцепена. В третата обиколка на трасето, състезателката на Омега Тийм Дара Рангелова, заедно с челото на групата, успя да застигне основната група, с която до финалната права караха отново заедно. Пропуск на това застигане беше допуснат от част от треньорите и имаше спор за подреждането на състезателите на почетната стълбичка. Благодарение на високото ниво на съдийска колегия, състезателите бяха класирани адекватно и грешките бяха моментално и своевременно отстранени – Дара Рангелова е класирана трета, а останалите състезателки имаха да правят по още една обиколка.

С оглед на големия брой девойки, би могло да се помисли над това да бъде организиран отделен старт за тяхната възрастова категория, за да бъдат избегнати подобни противоречия. Дистанцията, която е предвидена за възрастта им, не е чак толкова голяма, което означава, че и времето, необходимо за подобен старт няма да е прекалено голямо. Класирането ще бъде по-лесно, няма да има чак толкова много застигащи групи и конкуренцията ще бъде само между състезатели от един и същи пол.

В този смесен старт, при възрастовата категория на момичета старша възраст, отново безапелационно първо място зае Калина Спасова. Въпреки леките неразположения, които тя имаше през изминалите дни, състезателката на КСК Омега Тийм успя да покаже класа. Натрупаният през годините опит, даде своя резултат. Калина дори успя да се доближи максимално до една от много силните състезателки през този сезон – Никол Колишева, която се състезава в следващата възрастова категория – девойки младша възраст. Това дава повод на много състезатели и треньори да имат големи очаквания за спортистката на Омега Тийм, че догодина, когато ще се състезава при по-големите, ще може да влезе и в битката за призовите места. В непосредствена близост, класирала се на второ място, беше Вергиния Иванова. Колоездач, който няма почти никакъв състезателен опит зад гърба си, но който показва изключителен усет към спорта и много силна интуиция – успя да се състезава така, сякаш го е правила години наред. Към нея също са отправени високи очаквания за призовите места и в следващата възрастова категория.

При състезателите от момчета старша възраст, от клуба на КСК Омега Тийм, участие взе Адриан Андреев. Много устойчив психически колоездач, който показа страхотни резултати и усет към ритъма.

В старта, даден за юноши младша възраст, Никола Младенов успя да отстои позициите си в лидерската група, което е сериозен атестат за качествата му като състезател първа година в конкретната възрастова група. Ясен Цонев, друг от колоездачите на Омега Тийм, не успя да направи добро състезание, тъй като участваше в падане, след което опита да се включи отново в състезанието, но изоставането вече беше прекалено голямо.

За състезателите от юноши старша възраст – Даниел Тодоров и Стефан Георгиев, стартът беше без оглед на класирането. Всеки от тях имаше персонално зададени задачи от треньора им – Добри Деспотов, които бяха перфектно изпълнени.

В категория мъже, участници от КСК омега Тийм бяха Златин Вълчев и Георги Николов. Трябва да отбележим, че през последните 6-7 години не сме били свидетели на подобно състезание – група от над 30, напълно равностойни мъже. Нямаше състезатели, които да са класа над останалите и групата беше цяла по време на всички 40 обиколки. Златин Вълчев прихващаше всяка една атака, правена от други състезатели, които имаха всички шансове да направят откъсвания, което показа неговата мощ и сила в този спорт. Геогри Николов се състезава типично в неговия стил – стабилен в челото на групата, без грешки, без да се набива на очи. За жалост, Георги не успя да се пребори за добра позиция в последната обиколка и това го лиши от призово място във финалния спринт. Нужно е да отчетем, че се наблюдава една много голяма група при мъжете и юношите старша възраст, която тренира изключително добре през този сезон. Равностойни, много натренирани мъже.

Добър вариант бе решението, което организаторите и съдийската колегия са взели относно старта на най-малките състезатели, а именно той да бъде даден последен. За в бъдеще тази идея може да се ползва и от други организатори и така да се спечели време за провеждане на среща между съдиите и треньорите и да се отстранят всички грешки и недоразумения при класирането от предходните групи, преди провеждане на церемонията по награждаване.

В тази възрастова категория, на второ място се класира състезателят на КСК Омега Тийм – Никола Иванов, който успя да поправи и допуснати грешки по време на предходното състезание, на което дебютира. Трето място за Георги Видолов – страхотно каране за още един дебютант. На четвърто място и първо сред момиченцата, се класира Виктория Костова. На четвърто място сред момченцата беше Борислав Пачаджиев.

Отново страхотно решение от страна на организаторите и от страна на съдийската колегия дистанцията на най-малките да бъде премерена спрямо силите им. Нямаше ненужно дълъг старт за тяхната възрастова категория и така малките състезатели успяха както да натрупат опит, така и да се забавляват, което е от значение при тяхната възраст и помага за изграждане на любовта им към спорта.

След това състезание, предстои съвсем кратка подготовка, тъй като следващите стартове ще са идната събота. В общ старт, над 100км ще се състезават колоездачи от юноши старша възраст и мъже, а трасето ще бъде изкачване на Паничище от Сапарева баня. В същото състезание с по-малка дистанция, участие ще вземат и състезателите от юноши младша възраст. Отборът на КСК Омега Тийм ще участва с пълен мъжки и пълен юношески отбор.

Ден по-късно, неделя, предстои Критериум, който ще се проведе в гр. Дупница. Участие в него ще вземат всички възрастови категории.